Hadiah Daripada HatiLaluan mudah Siti

Oleh Mohd Nasif Badruddin

Rap
KEMUNCULAN Datin Seri Siti Nurhaliza kembali memeriahkan Muzik-Muzik selepas dua tahun menyepi daripada pertandingan lagu anjuran TV3 dikatakan bakal melalui jalan mudah untuk menempah lima lagu yang layak ke peringkat akhir Anugerah Juara Lagu ke-22 (AJL22), esok.

KEMUNCULAN Datin Seri Siti Nurhaliza kembali memeriahkan Muzik-Muzik selepas dua tahun menyepi daripada pertandingan lagu anjuran TV3 dikatakan bakal melalui jalan mudah untuk menempah lima lagu yang layak ke peringkat akhir Anugerah Juara Lagu ke-22 (AJL22), esok.

Siti yang sering mendominasi AJL sejak 1996 menerusi lagu Jerat Percintaan, kembali tahun ini mempertaruhkan lagu Bisakah ciptaan Aubrey Suwito dan lirik Tessh RS untuk berentap dalam separuh akhir kategori balada. Ia disiarkan secara langsung menerusi TV3, jam 9 malam dari Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral, Shah Alam.

Meskipun sudah setahun berkahwin, ternyata populariti yang diraihnya tidak pernah luntur. Sebaliknya kelunakan vokal dan penghayatan lagunya kian meningkat dan dikagumi ramai.

Naib johan One In A Million (OIAM), Faizal Tahir yang pertama kali menyertai AJL juga diramal mempunyai peluang cerah apabila dipertanggungjawabkan menyampaikan lagu Mahakarya Cinta ciptaan Audi Mok dan lirik Mohd Shariza Shamsiri dan Kasih Tercipta (Ajai/Shuhaimi Baba).

Walaupun kedua-dua lagu yang dinyanyikannya sama hebat dan mendapat sambutan ramai, populariti Mahakarya Cinta yang dinyanyikannya ketika pertandingan akhir OIAM dikatakan lebih menonjol berbanding lagu Kasih Tercipta yang menjadi tema filem Waris Jari Hantu.

Selain Faizal, Fazli Zainal juga muncul dengan dua lagu, Harapan ciptaan dan lirik Hazami serta Sejuta Nafas Cinta (Hazami/Loloq). Pun begitu, lagu berirama perlahan, Harapan lebih mendapat perhatian ramai berbanding Nafas Cinta.

Walaupun agak mendayu, Harapan sering dimainkan di radio kerana liriknya yang mudah difahami dan melodi yang indah.

Dua lagi lagu dijangka mara ke peringkat akhir ialah Hilang ciptaan Audi Mok dan lirik Bash yang dinyanyikan Diddy serta Ceritera Cinta (Ross Ariffin/Habsah Hassan), dinyanyikan Jaclyn Victor dan Rio Febrian.

Hilang dan Ceritera Cinta mempunyai harapan bukan saja kerana menampilkan irama segar, juga melodi baru yang disifatkan unik dan lain daripada biasa.

Lagu Andainya nyanyian Nieyl (Hadi Hassan/J Looi) dan Paluan Rindu Mu nyanyian Idayu (ciptaan M Nasir/lirik Keon) tidak wajar dipandang sebelah mata.

Begitu juga lagu Izinku Pergi ciptaan Azlan Abu Hassan dan lirik Sulu Sarawak, nyanyian asal Kaer tetapi akan dinyanyikan Sahri kerana Kaer melanjutkan pelajaran di Jakarta, Indonesia. Jika tahun lalu Azlan menang besar dengan lagu Terlalu Istimewa (Adibah Noor), lagu ini juga mempunyai kelebihan tersendiri dan bakal memberi saingan sengit.

Walaupun pertambahan bilangan lagu kategori balada yang layak ke peringkat akhir bertambah daripada empat kepada lima tahun ini, ia tidak bermakna juri mengambil mudah soal pemarkahan kerana penilaian tetap sama dan saingan yang ditonjolkan peserta memang sengit.

Biarpun separuh akhir balada kali ini banyak menampilkan penyanyi muda, ia tidak bermakna kualiti mereka rendah dan persembahan ‘ala kadar’ saja. Terbukti lagu nyanyian mereka mendapat sambutan ramai dan sering menjuarai pertandingan seumpamanya sebelum ini.

Sekalipun ramalan awal mengatakan lagu Bisakah, Mahakarya Cinta, Harapan, Hilang dan Ceritera Cinta bakal mara ke peringkat akhir, lagu lain juga mempunyai kekuatan tersendiri dan sukar sebenarnya membuat telahan awal.

Persembahan peserta malam esok akan dinilai juri profesional terdiri daripada Pengarang Hiburan Harian Metro, Adam Salleh, penulis lirik Amran Omar bersama tiga komposer, Iman Wan, Khairil Johary Johar dan Edry KRU serta Pengurus Besar Jabatan Hiburan, Sukan dan Rekreasi TV3, Azhar Borhan selaku ketua juri.

sumber: harian metro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: