Hadiah Daripada HatiBisakah bukan lagu terbaik Siti?

19-11-2007 01:13:45 PM
oleh WAHIDA ASRANI

SATU keputusan yang agak memeranjatkan apabila kemunculan semula Datin Seri Siti Nurhaliza di dalam program Muzik-Muzik nampaknya telah menghampakan peminat-peminatnya apabila penyanyi nombor satu negara itu gagal mara ke peringkat akhir Anugerah Juara Lagu ke-22 (AJL22) bagi kategori Balada.

Siti yang kembali beraksi pada pertandingan berprestij ini mempertaruhkan lagu Bisakah ciptaan Aubrey Suwito dan liriknya hasil nukilan Tessh RS pada peringkat separuh akhir kategori tersebut yang disiarkan secara langsung di TV3 dari Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral, Shah Alam, malam tadi.

Lagu Bisakah dikatakan tidak cukup ‘kuat’ untuk layak ke final AJL22 (foto The Star oleh Kamarul Ariffin)

Namun, nasib tidak menyebelahi Siti apabila dia tewas di tangan penyanyi-penyanyi ‘junior’ lain walaupun Siti sebelum ini memang disebut-sebut bakal layak ke peringkat akhir AJL22 yang akan diadakan pada awal Januari depan, mengiringi empat buah lagu lain.Jika ingin dinilai berdasarkan persembahan malam tadi, Siti mungkin mempunyai peluang cerah untuk mara, tetapi ini adalah pertandingan yang memartabatkan lagu-lagu yang terbaik dan hanya 30 peratus saja daripada markah keseluruhan diperuntukkan pada aspek persembahan.

Sememangnya ramai yang berasa hampa apabila Siti gagal ke final dan tidak kurang juga ada juga yang membuat spekulasi bahawa Siti sendiri telah menjangkakan kekalahannya pada malam itu kerana penyanyi tersebut tidak dilihat berada di pentas ketika pengumuman lagu-lagu yang layak dibuat.

Apapun, Siti sebenarnya terpaksa bergegas ke majlis lain sebaik dia selesai membuat persembahan malam tadi.

Mengulas mengenai kegagalan penyanyi tersohor itu ke final AJL22, kata Azhar Borhan, lagu Bisakah sememangnya tidak begitu strong berbanding lagu-lagu lain yang terpilih.

“Kami menilai lagu-lagu ini dengan mengambil kira aspek kreativiti, keberkesanan dan

Dua buah lagu Faizal Tahir terpilih

keasliannya. Terus-terang saya katakan, lagu Bisakah sebelum ini memang tidak berada di dalam top 5 sewaktu kami membuat penilaian lagu-lagu tersebut.”Lagu ini tidak mencapai tahap lagu-lagu Siti yang pernah dipertandingkan di dalam Juara Lagu sebelum ini. Ia tidak begitu ‘kuat’,” ujar Pengurus Besar Jabatan Hiburan, Sukan dan Rekreasi TV3, Azhar Borhan yang ditemui sejurus selepas program tersebut.

Lima buah lagu yang berjaya menyaksikan dua daripadanya didominasikan oleh bintang baru, Faizal Tahir menerusi lagu Mahakarya Cinta ciptaan Audi Mok dan lirik oleh Shah Shamshiri dan Kasih Tercipta, ciptaan Ajai dan lirik oleh Shuhaimi Baba yang merupakan lagu tema filem Waris Jari Hantu.

Turut layak ke peringkat akhir bagi kategori ini adalah lagu Harapan, nyanyian Fazli Zainal, ciptaan dan lirik sepenuhnya oleh Hazami dan Izinkan Ku Pergi ciptaan Azlan Abu Hassan dan lirik oleh Sulu Sarawak yang dipersembahkan oleh Sahri, menggantikan penyanyi asalnya, Kaer.

Jaclyn Victor dan Lah Ahmad (menggantikan Rio Febrian) yang membawakan lagu Ceritera Cinta, ciptaan Ross Ariffin dan lirik oleh Habsah Hassan turut membawa tuah apabila layak ke AJL22 kelak.

Lagu-lagu lain turut dipertandingkan pada malam itu ialah Andainya ciptaan Hadi Hassan dendangkan Nieyl, Hilang ciptaan Audi Mok dan lirik ditulis oleh Bash, dipersembahkan oleh Diddy, Paluan Rindu Mu nyanyian Idayu dan ciptaan oleh M.Nasir dan lirik oleh Keon serta Sejuta Nafas Cinta ciptaan Hazami dan lirik oleh Loloq, yang dinyanyikan oleh Fazli Zainal.


Jaclyn Victor dan Lah Ahmad (menggantikan Rio Febrian) yang membawakan lagu Ceritera Cinta, ciptaan Ross Ariffin dan lirik oleh Habsah Hassan turut membawa tuah apabila layak ke AJL22 kelak

Kesemua lagu tersebut telah diadili oleh barisan juri yang terdiri daripada penulis lirik Amran Omar, komposer Iman Wan, Khairil Johary Johar, Edry KRU, Pengarang Hiburan Harian Metro Adam Salleh dan Azhar Borhan.

Apapun, kegagalan Siti pada kategori Balada ini bagaimana pun mungkin boleh ditebus semula andai kata lagu Destinasi Cinta ciptaan Lin Li Zen dan lirik oleh PSSN yang akan berentap pada peringkat separuh akhir kategori Pop Rock minggu hadapan menerima nasib yang berbeza!

Dalam pada itu, peringkat separuh akhir Balada malam tadi sememangnya menyaksikan saingan lagu yang cukup sengit.

Lima buah lagu yang layak itu mempunyai keistimewaan tersendiri dan Faizal Tahir dilihat cukup bertuah apabila kedua-dua buah lagu yang dipertandingkan mara ke final, walaupun jangkaan ramai pada mulanya meramalkan Faizal mampu menempah tempat ke peringkat akhir untuk salah sebuah lagunya sahaja.

Fazli Zainal yang juga mempertaruhkan dua buah lagu ciptaan Hazami malam tadi berjaya dengan salah satu daripadanya.


Izinkan Ku Pergi ciptaan Azlan Abu Hassan dan lirik oleh Sulu Sarawak yang dipersembahkan oleh Sahri, menggantikan penyanyi asalnya, Kaer juga mara ke peringkat akhir AJL

Begitu juga dengan penyanyi ‘gantian’ Sahri dan Lah Ahmad yang berjaya ke AJL22 atas tiket kekuatan lagu yang dipersembahkan. Atau mungkin juga dua penyanyi ini akan ‘menyerahkan’ semula lagu tersebut kepada penyanyi asal pada peringkat akhir nanti?

“Ia bergantung kepada pencipta lagu dan penyanyi itu sendiri. Kita tidak pernah meletakkan syarat bahawa penyanyi ‘ganti’ ini perlu teruskan pada final nanti.

“Sama ada Kaer akan kembali menyanyikan lagunya di peringkat akhir nanti dan Rio Febrian akan sertai Jac kelak, itu terpulang kepada mereka sendiri untuk berbincang,” kata Azhar.

Komen finalis:

Faizal Tahir

“Antara dua buah lagu saya yang dipertandingkan, saya tidak terfikir langsung lagu mana antara dua itu mempunyai potensi untuk layak ke final kerana kedua-dua lagu tersebut memang mendapat sambutan ramai.

“Bila kedua-duanya terpilih ke final, ia memang satu keputusan di luar jangkaan saya. Memang satu cabaran yang besar untuk saya kerana dua buah lagu ini memang mempunyai tahap kesukarannya yang tersendiri. Saya kena betul-betul fokus.”

Jac:

“Semua lagu yang bertanding amat hebat dan saya hanya cuba lakukan yang terbaik. Sama ada saya akan terus mengambil Lah untuk gantikan Rio, semua itu saya belum fikirkan lagi.

“Rio tidak dapat turut serta malam ini kerana komitmen kerja. Tetapi, apapun, saya tiada masalah untuk terus bekerjasama dengan Lah di final. Lagipun, saya tidak pernah buat persembahan bersama dengan Rio pun sebelum ini walaupun itu adalah lagu duet kami.

“Kemungkinan besar, saya akan teruskan dengan Lah.”

Sahri:

“Berat sebenarnya bawakan lagu orang kerana pastinya ramai yang sudah terbiasa dengar versi yang dinyanyikan oleh penyanyi asal. Saya akan berbincang dengan Azlan dan Kaer, jika mereka mahukan Kaer menyanyi pada final nanti, saya terima saja.

“Begitu juga sebaliknya. Saya terima apa saja keputusan yang dibuat nanti. Yang bertanding adalah lagu, kami hanya menyampaikan saja.”

Fazli Zainal:

“Malam ini saya bawakan dua buah lagu daripada pencipta yang sama. Seperti mana Faizal, saya juga tidak menekankan mana-mana lagu tersebut dapat ke final. Terpilih salah satu pun sudah cukup bernasib baik.”

sumber: mStar online

_________________________________

Ingat nama Azhar Borhan ni.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: