Hadiah Daripada HatiKehangatan menuju Juara Lagu 22

Oleh: NIEZAM ABDULLAH

Semi final Muzik Muzik yang berlangsung sejak 11 November lalu sampai kemuncaknya apabila pada malam ini keputusan pemenang bagi katogeri Pop Rock akan diketahui umum.

Sebanyak lima pemenang akan dipilih berdasarkan kepada kekuatan lagu dan lirik yang dihasilkan oleh penciptanya menjadikan 13 buah lagu layak ke peringkat akhir Anugerah Juara Lagu ke 22 (AJL-22) pada Januari depan. Lagu-lagu ini masing-masing lima buah bagi katogeri balada dan rop rock dan tiga lagu bagi etnik kreatif.

Pemenang semi final katogeri etnik kreatif disandang oleh pencipta Johan Nawawi dan penulis lirik Ahmad Fedtri menerusi lagu Samudera yang dinyanyian oleh Nora, Adnan Abu Hassan dan penulis lirik Moharis Yaakup menerusi lagu Kasihnya Balqis nyanyian Aishah serta Eddie Hamid dan penulis lirik Khairul Anuar Harun menerusi lagu Dirgahayu nyanyian Ramlah Ram.

Lima lagu kategori balada yang diadakan pada malam Ahad lalu memperlihatkan lima lagu terpilih iaitu Ceritera Cinta (Ross Ariffin/Habsah Hassan) nyanyian Jaclyn Victor dan Lah Ahmad, Izinku Pergi (Azlan Abu Hassan/Sulu Sarawak) nyanyian Sahri dan Harapan (lagu dan lirik Hazami) nyanyian Fazli Zainal.

Sementara penyanyi Faizal Tahir menyanyikan dua lagu iaitu Kasih Tercipta (Ajai/Suhaimi Baba) dan Maha Karya Cinta (Audi Mok/Shah Shamshiri).

Keputusan kategori balada dikatakan agak mengejutkan kerana lagu Bisakah ciptaan Aubrey Suwito dan lirik oleh Tessh R.S nyanyian Siti Nurhaliza dikatakan kurang impak berbanding lagu-lagunya sebelum ini.

Sebanyak sepuluh lagu bagi katogeri pop rock malam ini akan bertarung dalam satu persembahan sengit untuk terpilih dalam AJL-22 nanti.

Antara lagu yang diramalkan akan terpilih daripada sepuluh buah lagu yang bertanding iaitu Farhana (Puteri Bumi Kenyalang) nyanyian Jin Bara, Satu Harapan (Jaclyn Vistor), 3 Malam Tanpa Bintang (Fiq), Sembunyi (Misha & Andy) dan Destinasi Cinta (Siti Nurhaliza).

Ini kerana lima buah lagu tersebut dilihat mempunyai kekuatan dari segi melodi dan juga liriknya.

Sementara Farhana (Puteri Bumi Kenyalang) ciptaan Denai dan lirik Andy Rahman itu dirasakan terpilih disebabkan lagu itu benar- benar memenuhi katogeri berkenaan dan mempunyai kekuatan melodi dan liriknya sekali.

Sembunyi yang menampilkan karya Aidil Alfian dan lirik Loloq pula dilihat agak longgar dari segi melodi tetapi kekuatan liriknya akan membolehkan ia dipertahankan untuk terpilih ke final.

Angan dan Sedar ciptaan M.Nasir dan lirik Loloq nyanyian Mawi pula dikatakan lagu kegilaan ramai dan ia menjadi pendorong mempengaruhi juri untuk sama- sama berentap dengan lagu-lagu lain.

Bagaimanapun Destinasi Cinta ciptaan Lin Li Zen dan lirik PSNN dipilih bukan sekadar disebabkan kekuatan vokal penyanyinya tetapi termasuklah melodi dan juga lirik. Malah ada yang berkata pemilihan Siti perlu dibuat kerana beliau merupakan aset dalam menaikkan jumlah penonton program itu serta ‘mahu menghormatinya’ selepas lagu nyanyiannya tewas pada katogeri balada minggu lalu.

Bagaimanapun apa yang ditulis ini sekadar ramalan dan analisis ‘cakap-cakap’ orang mengenai siapakah yang bakal bertanding dalam AJL-22 nanti.

Barisan panel juri yang terdiri daripada Amran Omar, Iman Wan, Khairil Johari Johar, Edry KRU, Adam Salleh dan Azhar Borhan mempunyai sebab memilih para pemenang ke peringkat akhir.

Adakah tekaan ini akan menjadi kenyataan atau sebaliknya? Ia sekadar ramalan. Pastikan menonton TV3 pukul 9 malam ini untuk menyaksikan keputusannya.

sumber: utusan malaysia online

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: