Hadiah Daripada HatiIrama Malaysia malap

Oleh Rudy Imran Shamsudin

Rap

MUZIK tradisi tempatan seperti asli, ghazal danjoget kini terpinggir. Sebagai bukti tidak banyak penyanyi mahupunkomposer berminat menghasilkan lagu sedemikian.

Perkara ini turut disedari penganjur Anugerah Juara Lagu Ke-22.Pada sidang akhbar diadakan sebelum ini, TV3 mengumumkan kemungkinanmemansuhkan kategori Etnik Kreatif & Irama Malaysia apabila kurangpenyertaan diterima.

Ketandusan penyertaan lagu dalamkategori itu secara tidak langsung menggambarkan kewujudan iramatradisional dalam industri muzik tempatan semakin tenat danmenyedihkan.

Memastikan perkembangan ini tidak berpanjanganMusic Authors Copyright Protection (MACP) baru-baru ini, mengambilinisiatif menganjurkan bengkel menghasilkan lagu Berirama Malaysia,Cipta Ekspres 2008, yang berlangsung di Port Dickson, Negeri Sembilan.

Ia membabitkan komposer berpengalaman seperti M Nasir, Adnan AbuHassan, Fauzi Marzuki, Johan Nawawi, S Atan, Johari Teh, Keon, AlfaBooty, Profesor Madya Khairil Johary Johar, Zubir Ali, Ad Samad, S AminShahab, Zul Mahat, Amran Omar, Ramlan Iman, Aidit Alfian dan AzamDungun.

Ia dipengerusikan Presiden MACP, Habsah Hassansementara penyanyi alternatif, Abot menjadi peserta wanita tunggal.Mereka berkampung selama empat hari bermula 14 Januari hingga 17Januari lalu.

Tambah menarik apabila penyanyi popular, DatinSeri Siti Nurhaliza Tarudin, 29, bersama suami, Datuk Seri KhalidMohamed Jiwa turut dijemput bagi mendengar dan memilih lagu yangdihasilkan untuk dimuatkan dalam album tradisionalnya yang dalamperancangan.

Selain hadiah daripada MACP sempena ulang tahunhari jadi Siti ke-29, penghormatan diberikan kepada penyanyi itumemilih lagu dihasilkan kerana sebelum ini penyanyi berasal dari KualaLipis, Pahang itu berjaya mengangkat lagu Irama Malaysia sehinggadiminati ramai.

Turut hadir, Ketua Pengarah Perkembangan Seni Kementerian Kesenian, Kebudayaan dan Warisan (KeKKWa), Mohd Adnan Hamzah.

Habsah ditemui selepas majlis selesai mengakui Cipta Ekspres 2008 yangdiadakan buat kali keempat, memberikan penekanan terhadap lagu beriramaMalaysia kerana ia semakin kurang dihasilkan.

“Siti sendiri sebelum ini menyatakan menghadapi masalah untukmencari lagu sesuai bagi menerbitkan album tradisional sehingga diaterpaksa mendahulukan pembikinan album pop, Hadiah Daripada Hati.

 

“Kami menjemput Siti untuk mendengar sendiri dan memilih lagu manayang dirasakan sesuai dimuatkan dalam album yang sedang diusahakan.

Sepanjangempat hari berkampung, MACP mensasarkan 10 lagu dapat dicipta.Bagaimanapun kami berjaya menghasilkan 13 lagu melebihi sasaran awal.

“Komposer yang hadir juga kami pilih mengikut kecenderungan. Kalau kitaperhatikan kebanyakan mereka punya nama besar dalam industri muziktempatan.

“Begitupun kita turut menjemput beberapa penciptamuda seperti Radhi daripada kumpulan OAG dan Abot bagi melihatbagaimana pencipta dari latar muzik berbeza dapat bergabung danmenghasilkan sesuatu yang menarik,” katanya.

Tidak dinafikanapabila orang lama dan baru bergabung pelbagai irama dan muzik tradisidapat dihasilkan. Walaupun ia dibuat dalam masa singkat tetapi tetapmenarik kerana pertukaran idea dan perbincangan dilakukan komposerterbabit berjaya melahirkan karya lebih terkini.

Siti sendirimengakui karya dihasilkan semua komposer yang menyertai Cipta Ekspres2008 menarik walaupun masa diperuntukkan untuk mereka berkarya terlalusingkat.

“Saya sendiri pernah mencipta lagu dan kerana itu sayatahu bukan mudah menghasilkan karya dalam masa cukup singkat. Hanyamereka yang benar-benar profesional mampu melakukannya dengan baik.

“Sebelumini ada komposer memberikan lagu kepada saya hanya menyerahkanmelodinya. Namun hari ini bayangkan dalam masa empat hari komposerterpilih mampu menghasilkan lagu hampir siap dengan susunan daninstrumen muziknya,” katanya.

Sementaraitu Mohd Adnan berkata, sekiranya ada karya tidak digunakan Siti, pihakKeKKwa berminat mengambilnya dan merakamkan lagu terbabit dalam albumkhas seperti yang pernah dilakukan sebelum ini.

Lebih menggembirakan apabila penyanyi yang kini sedang popular denganlagu Ku Mahu, akui akan memilih beberapa lagu dirasakan sesuai untukdimuatkan dalam album tradisional. Kerja rakaman untuk album itu akandimulakan sebaik urusan promosi Hadiah Daripada Hati selesai.

“Iasesuatu yang amat mengkagumkan. Saya terharu apabila diberikanpenghormatan untuk memilih semua lagu dihasilkan bagi dimuatkan dalamalbum yang bakal saya usahakan.

“Tidak dinafikan ada beberapalagu pada pandangan saya cukup menarik. Mengambil contoh ada lagukedengaran agak terkini tetapi berikan sentuhan nyanyian tradisional.Begitulah juga sebaliknya. Begitupun saya merasakan lagu ciptaan Radhisangat unik.

“Mungkin kerana dia menghasilkan lagu alternatifdengan diberikan sedikit sentuhan irama tradisional, ia secara tidaklangsung menjadikan karya dihasilkan kedengaran baru dan segar,”katanya.

Sementara itu Mohd Adnan berkata, sekiranya ada karyatidak digunakan Siti, pihak KeKKwa berminat mengambilnya dan merakamkanlagu terbabit dalam album khas seperti yang pernah dilakukan sebelumini.

“Seperti apa yang pernah dilakukan duta lagu rakyat yangdilantik KeKKwa iaitu Zainal Abidin, lagu ini sayang sekiranyadibiarkan begitu saja.

“Kita akan mengambilnya dan menjadikania produk KeKKwa. Bagaimanapun lagu dipilih harus diberikan susunanbaru dengan memberikan lebih penekanan kepada instrumen mahupun iramaMelayu asli agar pengaruh tradisi lebih kuat,” katanya.

Bagimenjadikan sesi pra dengar lagu dihasilkan menghiburkan, beberapa artismuda seperti Zila Seeron, Rosma, Azfar dan Juara Bintang Klasik FM,Mohaizam Ahmad dijemput mendendangkan lagu dihasilkan.

Tidak ketinggalan ada antara komposer terbabit menyanyikan sendiri lagu dicipta.

Mengambil contoh Khairil Johari Johar bergabung dengan Zubir Alimenghasilkan lagu Bulan Yang Mesra tampil menyanyikan sendiri lagudihasilkan. Sementara Radhi menghasilkan lagu Langit Masih Cerah tampilmenyanyi lagu dicipta bersama Abot.

sumber: berita harian online

Advertisements

Trackbacks & Pingbacks

Comments

  1. * ismal says:

    Gimana caranya untuk mendapatkan album kenangan dari Ahmad Jais Malaisia

    | Reply Posted 9 years, 1 month ago


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: