Hadiah Daripada HatiPersaingan sengit – Vokal Terbaik AJL22

MISHA dan Andy.


ANUGERAH Juara Lagu 22 (AJL22) sudah sampai ke destinasinya apabila acara anugerah muzik yang berprestij itu akan menemui peminat hiburan tanah air Ahad ini (27 Januari) bertempat di Stadium Putra, Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

Berbeza tahun sebelumnya, kali ini menyaksikan 14 buah lagu terbaik akan bertanding bagi merebut anugerah yang dipertandingkan.

Ketika ini, pastinya ramai yang sudah mula memperkatakan dan membuat ramalan lagu manakah yang bakal menjulang trofi Juara Lagu.

Seperti yang semua sedia maklum, AJL kali ini menyaksikan saingan yang begitu hebat dan sengit sekali.

Bukan itu sahaja, nama-nama besar yang begitu sinonim dengan pertandingan itu juga turut beraksi kali ini bersama muka-muka baru yang kian mendapat perhatian peminat muzik tanah air.

Selain daripada mempertaruhkan kategori utama iaitu Juara Lagu dan juara bagi setiap kategori iaitu Balada, Etnik Kreatif dan Pop Rock, tahun ini memperlihatkan nama-nama hebat bakal bersaing hebat bagi kategori Vokal Terbaik.

Ini kerana bukan calang-calang artis yang bertanding dalam AJL22 dan kesemuanya mempunyai kehebatan dan kemantapan vokal yang tersendiri.

Nama-nama seperti Aishah, Ramlah Ram, Nora dan Datuk Siti Nurhaliza dilihat sebagai calon favourite untuk memenangi kategori Vokal Terbaik.

Aishah misalannya, yang memang terkenal dengan vokal hebatnya itu mampu menjulang trofi Vokal Terbaik berdasarkan lagu Kasihnya Balqis yang begitu mencabar vokalnya.

Begitu juga dengan Ramlah Ram dan Nora yang juga mempunyai keistimewaan masing-masing dalam menyampaikan lagu Dirgahayu dan Samudera.

Siapa tahu, rezeki mungkin akan memihak kepada salah seorang daripada mereka. Semuanya bergantung kepada persembahan mereka pada malam berkenaan.

Penyanyi nombor satu negara, Siti Nurhaliza juga tidak harus di pandang enteng dengan kebolehannya menyampaikan lagu Destinasi Cinta.

Mungkin ada pihak yang menyangkakan lagu dalam kategori Pop Rock mungkin agak sukar untuk memperlihatkan kehebatan vokal namun, siapa tahu rezekinya pada malam itu nanti setelah dua kali tewas di tangan Liza Hanim dan Misha Omar.

Atau mungkin juga Vokal Terbaik akan menjadi milik penyanyi lelaki seperti mana Hazami membuat kejutan apabila memenanginya pada tahun 2006 menerusi lagu Kata.

Mungkinkah Fazli Zainal bakal membawa pulang gelaran berkenaan memandangkan lagu Harapan adalah lagu yang sukar dinyanyikan kerana lagunya yang bernada tinggi dan mencabar vokalnya.

Namun begitu, apa pula reaksi anda andai kata Raja SMS, Mawi yang mempertaruhkan lagu Angan dan Sedar akan menjulangnya kelak?

Pasangan duet juga tidak harus dipandang sebelah mata memandangkan menyanyikan lagu duet memerlukan keserasian.

AJL22 menyaksikan paduan suara Jaclyn Victor dan Lah Ahmad yang berpadu suara menerusi lagu Ceritera Cinta dan lagu Sembunyi gandingan Misha Omar dan Andy.

Apa apa pun keputusannya nanti, terima sahaja dengan hati dan minda terbuka kerana AJL sentiasa penuh dengan kejutan.

Apa yang penting, kita harus rasa bangga kerana dengan adanya AJL, lagu dan karya anak tempatan masih lagi ada tempat untuk bernafas dan memperlihatkan kehebatan lagu-lagu tempatan.

Senarai Pemenang Vokal Terbaik Anugerah Juara Lagu

*2003 – Liza Hanim (Gelisah Mimpi)

*2004 – Misha Omar (Bunga-Bunga Cinta)

*2005 – Misha Omar (Pulangkan)

*2006 – Hazami (Kata)

*2007 – Adibah Noor (Terlalu Istimewa)

sumber: utusan malaysia online

Advertisements

Trackbacks & Pingbacks

Comments

  1. * arieca7 says:

    Jikalau berdasarkan persembahan vokal, saya agak kecewa dgn Nora, vokal beliau tenggelam di separuh akhir, begitu juga dgn AJL 21-Secebis Harapan… Fazli Zainal agak bagus, tp beliau perlu byk latihan kerana penyampaian agak longgar semasa semi final AJL22.. Kak siti boleh ungguli utk persembahan vokal AJL22

    | Reply Posted 10 years, 3 months ago
  2. * dealer says:

    Dealer says : I absolutely agree with this !

    | Reply Posted 9 years, 10 months ago


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: